Anglikánska cirkev zablokovala svätenie žien za biskupky

21.11.2012 Celý región

Londýn 20. novembra (TASR) - Generálna synoda anglikánskej cirkvi dnes tesnou väčšinou hlasov zablokovala snahu, aby mohli byť ženy vysvätené za biskupky. Oponenti návrhu získali po celodennej rozprave dostatočnú podporu medzi laikmi na to, aby podporovatelia návrhu nemali potrebnú dvojtretinovú väčšinu na jeho presadenie, informovala agentúra Associated Press.

Porážka je trpká pre canterburského arcibiskupa Rowana Williamsa, ktorý v decembri odchádza z funkcie, aj pre jeho novozvoleného nástupcu, biskupa Justina Welbyho. Obaja vehementne podporovali navrhovaný kompromis, ktorý, ako dúfali, by ukončil diskusiu trvajúcu niekoľko desaťročí.

Nová legislatíva, ktorá by umožnila ženám stať sa biskupkami, musí byť schválená dvojtretinovou väčšinou vo všetkých troch komorách synody: biskupskej, kňazskej i laickej. Členovia synody hlasovali o najnovšom kompromise, ktorý vyzýval vedenie cirkvi na "rešpektovanie" postoja farností, ktoré sú proti ženským biskupkám. Neuvádzal však, čo toto "rešpektovanie" v praxi znamená.

Predstavitelia cirkvi uviedli, že potrvá ďalších päť rokov, kým pripravia novú legislatívu na hlasovanie.

Anglikánske dcérske cirkvi v Austrálii, na Novom Zélande a v USA už biskupky majú. V nedeľu sa k nim pripojila aj Juhoafrická republika vysvätením Ellinah Wamukoyovej za anglikánsku biskupku Svazijska.
 

Vyberte región